Fra savsmuld til energi og en fremtid uden polystyren

Fra savsmuld til energi og en fremtid uden polystyren

Uanset hvordan man fremstiller produkter, har det en indvirkning på miljøet. Men hvordan kan en fabrik reducere sit CO2-fodaftryk så meget som muligt? Og hvordan gør man fabrikken så effektiv som muligt, når det gælder affaldshåndtering? På AJ Produkters træfabrik AJFF i Polen er det en langsigtet plan. En plan der kræver en række nye tiltag. Men er en stor forandring mulig, er det det, man går efter. 
Agnieszka Marjańska, miljøspecialist på AJFF AJ Fabrikken
Agnieszka Marjańska har været miljøspecialist hos AJFF siden 2022 og har mange bolde i luften, når det gælder fabrikkens miljøarbejde. For det handler ikke kun om den daglige affaldshåndtering og om at øge mængden af genanvendeligt affald, det handler om at optrappe hele fabrikkens miljøtænkning. Og det starter udendørs.

- "Lige nu har vi 100 kilowatt solcellepaneler, men der er planer om yderligere 500 kilowatt. I den nærmeste fremtid ønsker vi at udvide vores energisystem for at øge energieffektiviteten yderligere."

Installationen af solcellepanelerne har givet anlægget vedvarende og lokalt produceret elektricitet. Indkøbt elektricitet faldt med 6,6% fra 2021 til 2022, og egenproduceret elektricitet udgjorde 3,4% af det samlede elforbrug i 2022.
Det har bidraget til en reduktion på 6,6 % i udledningen af drivhusgasser fra varme og elektricitet.

Få mest muligt ud af spånerne

Lige rundt om hjørnet af fabrikken, et stenkast fra solpanelerne, ligger en stor silo, der er forbundet med bygningen. Det er her, savsmuldet fra produktionsprocessen kommer fra, efter at de resterende stykker af bl.a. spånplader er blevet knust. Rester af plader og træ transporteres på et bånd direkte ind i fabrikken til en knuser, hvor spånerne presses til pellets, som er klar til at blive brændt.
Silo ved AJ Produkters fabrik i Polen
Træpiller

- "Vi genbruger meget af savsmuldet fra produktionsprocessen til energi til opvarmning af anlægget. Om vinteren opvarmer det lokalerne og det varme vand, og om sommeren kun det varme vand," forklarer Agnieszka.

De spåner, der ikke presses til piller, indsamles og sendes tilbage til spånpladeproducenten for at blive omdannet til nye plader.

 

Den uundgåelige plast

Hvis det udendørs handler om at udvide antallet af solpaneler og øge muligheden for at udnytte ressourcerne, er det modsatte tilfældet indendørs. Det handler om at reducere så meget som muligt. Hos AJFF handler det om at gennemgå alle dele af produktionens materialeforbrug. I 2022 blev der lanceret flere projekter for at reducere affaldsproduktionen af forskellige materialer, hvilket resulterede i, at næsten 60% af den samlede mængde affald blev genanvendt.

Målet er at eliminere plast så meget som muligt i fremtiden, men det er det sværeste materiale at eliminere. Indtil videre er det vigtigt, at al overskydende plast sorteres omhyggeligt ved kilden - eller bruges så effektivt som muligt.

 

Sponplader på AJ Produkters fabrik i Polen
Agnieszka peger på robotten, der bevæger sig rundt om en palle med varer og effektivt pakker det hele ind. Det er plastfolie man bruger, men der er stor forskel på en palle, der pakkes manuelt, og en, der pakkes maskinelt.

- "En palle, der pakkes med maskine, har ikke brug for så meget plast, fordi den kan trække plasten strammere og mere kompakt rundt om pallen, hvilket også har den fordel, at det reducerer risikoen for skader på varerne, så der ikke skal bruges så mange meter plast."

En fremtid uden polystyren 

Et andet materiale, der ofte bruges i emballage, er polystyren. Det er stødabsorberende, let og nemt at bruge som fyldstof, hvilket er svært at undvære. Men der er også et klart mål her.

For at kunne pakke varerne så effektivt som muligt køber virksomheden både færdige stykker polystyren og større stykker, der skæres til i nøjagtige mål, så de kan tilpasses specifikke produkter. Alt overskydende polystyren, der ikke kan bruges til andre formål, sendes tilbage til producenten for at blive genanvendt til nyt polystyren.

Polystyren i plastikposer
En stak polystyren plader
- "Polystyren bruges ofte i emballagen til produkter. Da vi sender 25-30 lastbiler med møbler fra fabrikken om ugen, bruger vi store mængder af det. Men på kort sigt er målet at reducere brugen med 50 procent og på længere sigt at bruge så lidt som muligt, forhåbentlig ingenting," siger Agnieszka.

Som et alternativ til polystyren er de begyndt at erstatte det med honeycomb lavet af 100 % genbrugspapir. Så når AJ Produkters QBUS-serie emballeres, bruges der slet ikke polysyren. Hvor der er behov for fyldmateriale, bruges honeycomb eller bølgepapløsninger.
Honeycomb af genanvendt papir

Kan det sorteres, skal det sorteres

Overalt i fabrikkens lokaler er der sorteringsstationer til både småt og stort affald. Afhængigt af hvilken afdeling du arbejder i, er der skraldespande til specifikt affald fra den pågældende maskine eller opgave. Alt fra pap og emballageplast til metal og træ skal genanvendes, hvis det er muligt.

- "Når det drejer sig om større mængder papir og plast, har vi installeret maskiner, der fyldes i løbet af dagen. Når maskinen er fuld, presses materialet sammen til en kube, der fylder betydeligt mindre, end hvis materialet bare var stablet op eller lå løst i en container. Det gør det både pladsbesparende og lettere at transportere til genbrug," siger Agnieszka.

Cirkulært træ


I 2021 blev der lanceret et palleprojekt mellem AJ Produkters hovedkontor og AJFF i Polen. Målet var at forbedre kvaliteten af pallerne fra fabrikken, så de kan bruges længere og cirkulere mere. Pallestørrelserne er blevet justeret og tilpasset i forhold til produkter og anvendelse. De fleste pallestørrelser kan bruges i vores flow, og de pallestørrelser, der ikke fungerer, sendes fra lageret i Halmstad til fabrikken i Polen for at blive genbrugt. Som et resultat af projektet er pallerne nu af højere kvalitet, hvilket øger deres levetid og reducerer træaffaldet.

Hvad er så fremtiden for AJFF's miljøarbejde? Agnieszka mener, at det er en konstant udvikling og forbedring. "Hvis et emballagemateriale ikke kan udelukkes helt, skal der være en cirkulær tilgang. Og hver procent, man kan skære ned på indkøbt elektricitet, er et skridt i den rigtige retning, når det gælder en mere ansvarlig produktion."

Sådan blev kvindelig ledelse og kaizen en succes

Læs mere om vores arbejde med bæredygtighed

FAQ

Savsmuld kan omdannes til biomasse, som brændes for at producere energi. Dette kan bruges til at generere varme eller elektricitet.
Det er en vedvarende ressource, som hjælper med at reducere affald og er CO2-neutral, da det frigiver samme mængde CO2, som det har optaget gennem sin vækst.
Virksomheder kan skifte til bæredygtige materialer, genanvende affaldsprodukter og optimere deres energiforbrug.
Genbrug hjælper med at mindske affaldsmængden og udnytter ressourcerne effektivt, hvilket bidrager til en bæredygtig produktion.
Biobaserede materialer, genanvendt papir eller bionedbrydeligt plast er populære alternativer.
For at øge andelen af genanvendeligt affald kan virksomheder først og fremmest implementere effektive sorteringsstrategier for at sikre, at materialerne er lettere at genbruge. Derudover kan de investere i teknologi til bedre at håndtere og genanvende komplekse affaldstyper. Uddannelse af medarbejdere i korrekt affaldshåndtering spiller også en vigtig rolle i at maksimere genanvendelsen.
Økonomiske omkostninger og tekniske begrænsninger kan være barrierer.
At implementere grønne teknologier, reducere ressourceforbruget, og forbedre affaldshåndtering er vigtige skridt.

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik