Effektiviser pakkeprocessen med en ergonomisk pakkestation

Effektivisér pakkeprocessen med en ergonomisk pakkestation

En pakkestation, der er gennemtænkt og let at justere, gør pakkeprocessen mere effektiv. Når de daglige opgaver kan udføres gnidningsløst, bliver jobbet sjovere. Man kommer langt ved at vælge et passende arbejdsbord og supplere det med den rigtige måtte, stol og opbevaringstilbehør. Her er nogle tips til, hvad man skal overveje for at skabe en god arbejdsstation.
To kolleger står og pakker på et lager. Den ene er i forgrunden og er sløret. Den anden står med en tapeholder.

Vigtigheden af en ergonomisk pakkestation

Manuel pakning er et håndværk, og hvis det skal udføres så effektivt som muligt, kræver det de rette betingelser. En veldesignet pakkestation reducerer ikke kun risikoen for arbejdsrelaterede skader, men gør det også muligt at udføre opgaverne mere gnidningsfrit.

Når man pakker produkter, kan der opstå foroverbøjede arbejdsstillinger og ubehagelige vridninger i kroppen. I det lange løb kan det medføre belastningsskader, som i værste fald kan være både langvarige og smertefulde. Forebyg arbejdsrelaterede skader ved at vælge ergonomiske arbejdsmøbler.

Vælg et pakkebord, der passer til dine behov

På arbejdspladser, hvor der pakkes manuelt, er det nødvendigt med gennemtænkte løsninger, der er tilpasset opgaven. Et hæve sænke arbejdsbord er at foretrække, især hvis flere personer skal skiftes til at arbejde ved stationen. Når bordet kan justeres til den enkeltes højde, fungerer det for alle. Det giver dig også mulighed for at skifte mellem at sidde og stå. Det skaber små bevægelsespauser, som øger blodcirkulationen og dermed iltningen af musklerne. Belastningen på kroppen veksler mellem forskellige muskler, hvilket er godt for kroppen.

Husk, at arbejdsbordet skal være stort nok til den mængde, der skal håndteres og pakkes. Da store mængder varer passerer gennem pakkestationen, skal arbejdsbordet både kunne håndtere meget vægt og have høj slidstyrke. Forsænkede kugleruller i bordpladen gør det lettere at dreje pakkerne. Det betyder, at arbejdet kan udføres på en måde, der er mere skånsom for kroppen.

En person står og pakker ved et arbejdsbord. Under sig har han en arbejdsmåtte.

Hvad er en god arbejdsstilling? 

Det er ikke muligt at give nøjagtige mål for den korrekte højde på et arbejdsbord. Faktorer, der påvirker dette, er personens højde og typen af arbejdsopgave. Figur 1 viser det svenske arbejdstilsyns anbefalinger til passende arbejdshøjder ved stående arbejde. Armene bør hverken hæves for højt eller sænkes for lavt.

Generelle anbefalinger til arbejdsområde
For at undgå forkert belastning bør de ting, der bruges, for det meste placeres i det indre arbejdsområde som vist i figur 2. I det ydre arbejdsområde kan man placere ting, der bruges mindre hyppigt, men som skal være lige ved hånden. Dette gælder både for siddende og stående arbejde.
Arbejdsstole i forskellige modeller og farver

Hvad er en ergonomisk arbejdsstol? 

Som vi nævnte, er det godt at skifte mellem at sidde og stå, helst mindst en gang i timen. Hvad er så en ergonomisk stol? Den skal have gode justeringsmuligheder som f.eks. justerbar sædehøjde og justerbar sædevinkel for at åbne hoftevinklen. Hvis du vælger en stol med ryglæn, skal det støtte din rygsøjle, selv når du ændrer din siddestilling. Med eller uden armlæn er en smagssag og afhænger af arbejdssituationen. Fri sideværts bevægelse er et krav i industrielt arbejde, så en stol uden armlæn er bedre. Ofte bruger flere personer den samme arbejdsstation, så det er særligt vigtigt, at det er nemt at justere højden på både arbejdsbord og arbejdsstol.

For at give en ekstra mulighed for en arbejdsstilling er det en god idé at tilføje en balanceskammel eller sadelstol. De fås i forskellige udformninger. Fælles for dem er, at de aktiverer rygmusklerne og overkroppen under stillesiddende arbejde. Ståstole letter bevægelsen fra siddende til stående stilling og er meget velegnede til arbejdssituationer, hvor man ofte skal rejse sig op.

Det rigtige tilbehør til dit pakkebord 

Risikoen for arbejdsskader mindskes, når ubehagelige arbejdsstillinger kan undgås, og derfor tilbyder AJ Produkter en masse smart tilbehør. Enhver arbejdsplads bør kunne optimere sine pakkestationer efter sine specifikke behov. Afhængigt af hvilken type produkter, virksomheden producerer og sælger, er der naturligvis behov for forskellige tilpasninger.

Vælg tilbehør ud fra arbejdsmetoder og opbevaringsbehov. Det kan være reoler, kasseskinner og værktøjstavler, som monteres over arbejdsfladen, så de er nemme at komme til. Ophængning af værktøj gør det lettere at finde det rigtige. Kraftpapir, papkasser og skumplader skal placeres på en sådan måde, at man undgår skadelige arbejdsstillinger. Opbevaringsmøbler ved siden af arbejdsbordet kan være mobile. Værkstedsvogne på hjul og bordvogne er fleksible og kan placeres, hvor der er brug for dem.

Når de ting, man ofte bruger, er inden for rækkevidde, mindskes risikoen for ubehagelige stræk og belastninger af kroppen. At fjerne så mange små irritationsmomenter som muligt i løbet af arbejdsdagen gør også arbejdet sjovere. Praktiske opbevaringsfaciliteter til emballage og værktøj løser problemer som unødvendigt løb og svært tilgængeligt værktøj. Rullestilladser og skæreenheder gør pakningen endnu nemmere.

En praktisk lagerreol med hjul. På hylderne er der papkasser til pakning af varer.

Aflast kroppen, når du pakker

Pakning og emballering af både store og små varer er en almindelig arbejdsopgave på et lager. For at undgå unødvendige løft er en løftevogn, sakseløftevogn eller ministabler fremragende til både at flytte varerne og hæve dem til det rigtige niveau. For eksempel gør en sakseløftevogn det lettere og mere sikkert at flytte de varer, der skal pakkes, til pakkebordet, men det fungerer også godt at bruge vognen som arbejdsbord. Løftevogne, sakseløftere og ministablere fås i både manuelle og elektriske versioner. Ved hyppig brug er det både aflastende og tidsbesparende at vælge en elektrisk version. Se vores store udvalg af løfteudstyr.

Pakkearbejde indebærer, at man står og går meget. Derfor er det vigtigt at have et blødt underlag ved arbejdsbordet for at aflaste fødder, ben og ryg. En god arbejdspladsmåtte har god stødabsorbering og en slidstærk overflade, der kan modstå stor slitage. Vælg en ergonomisk ståmåtte, der er lige så lang eller længere end pakkebordet.

Et sundt arbejdsliv

Arbejdslivet består af mange komponenter, og ergonomi er en vigtig del af at forbedre medarbejdernes sundhed og velbefindende. En ergonomisk pakkeproces gør pakkearbejdet mere sikkert og behageligt.

Optimeringshjælp til lager og industri

Har du brug for professionel vejledning til at planlægge indretningen af din virksomheds pakkestationer? Hos AJ hjælper vi dig gerne med råd og tips. Vores mål er at hjælpe dig med at skabe effektive arbejdspladser, som du kan trives med.

Et effektivt lager som er indrettet optimalt med pakkeborde og rullebånd. To lagerarbejdere står og pakker varer ved deres pakkeborde.

FAQ

Få hjælp af vores indretningseksperter

Hos AJ Produkter er vi altid klar til at hjælpe med en indretningsløsning, der er skræddersyet til din virksomhed. Kontakt os, hvis du har spørgsmål om valg af stof, ønsker inspiration eller vil vide, hvilke løsninger der passer bedst til dine lokaler. Så kan vi rådgive om dine muligheder.
Virksomhedstype
Beskriv overvejelser og ønskerBilag
Ved at klikke SEND accepterer du vores persondatapolitik.

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik