4 myter om motion på arbejdspladsen

4 myter om motion på arbejdspladsen

Der er mange myter om sundhed og motion på arbejdspladsen. Smugtræning i kontortiden er lige så godt, som en intensiv træning efter arbejdstid. Eller er det? Og kan for meget kaffe egentlig føre til vægttab - eller til overvægt? Læs med, når vi slår hul på nogle af de mest udbredte myter, om motion og sundhed på arbejdspladsen. 
En person sidder ved et skrivebord på en balancebold

1. Hvis jeg træner flere gange om ugen, betyder det ikke noget, om jeg sidder stille på arbejdet

FALSK. Du kan desværre ikke kompensere for den tid, du sidder ned om dagen ved at træne hårdt om aftenen. Et stillesiddende arbejde er stadig skadeligt på en måde, som ikke kan opvejes af træning. At sidde ned hele dagen kan give dig ekstra kilo på sidebenene, sukkersyge, højt blodtryk og hjerteproblemer, fordi du ikke forbrænder kalorier eller får din blodcirkulation op at køre. For at forebygge det, må du sørge for at skabe variation i dagen, f.eks. ved at indføre let motion på arbejdspladsen, som en naturlig del af din arbejdsdag.  
 
Husk at skifte lidt imellem at sidde og stå på arbejdet og tag nogle pauser, hvor du rører dig lidt. Det kan være så simpelt som at hente en kop kaffe eller gå over til dine kollegaer for at tale i stedet for at sende en mail. Du kan også prøve at arbejde på et gåbånd eller en kontorcykel for at få blodcirkulationen igang og holde dit blodsukker i skak. Med små, simple ændringer kommer du langt. 

Se produkter der giver aktivitet på kontoret

2. Træning med lav intensitet forbrænder flere kalorier end højintensiv

FALSK. Nej - det passer ikke helt. Lange og rolige træningssessioner giver cirka samme resultater som korte og intense træningssessioner, siger Mikael Mattsson, som er sportsfysiolog på Gymnastik- og Idrætshøjskolen i Stockholm. Forskellen ligger i, at de korte og intense træningssessioner kræver mere energi mens du træner, men fortsætter også med at forbrænde kalorier efter træningen er slut. Så det er ikke kun det, du forbrænder under selve træningen, der betyder noget, men også det, du forbrænder resten af dagen.

Det er helt normalt, at man har et super travlt program og der ikke rigtig er tid til træning. Men bare rolig, du kan sagtens træne i smug på kontoret. Du behøver ikke at stikke af midt på dagen for at tage i træningscenteret i en time. Der er faktisk en hel masse forskellige øvelser, som du kan lave, selv når du sidder ved dit skrivebord. Prøv for eksempel at holde benene løftet lige ud foran dig i 1 minut og mærk, hvordan det giver dine benmuskler en lille træningstur. Det er en god idé at træne på denne måde med mindre intensitet, når du har brug for at spare din energi til eftermiddagen.

3. Fem minutters træning om dagen hjælper ikke noget.


FALSK. Du skal helst bevæge dig i mindst 30 minutter om dagen, men det kan være svært at få passet ind mellem arbejde, hente og bringe børn, lave mad og andre ting. Men selv et par minutter er bedre end ingenting. Hvis du har mulighed for det, kan du lave nogle enkle øvelser som knæbøjninger eller armbøjninger på kontoret i en lille pause, eller når du kommer hjem. Du kan også tage trapperne i stedet for elevatoren og løbe lidt ekstra. Fem minutter kan faktisk gøre en forskel, så det er værd at prøve.

Det gør ikke noget, hvis du bliver lidt forpustet - faktisk er det bedre, hvis du kan klare en hurtig træningssession på få minutter. Når du giver alt, hvad du har, snyder du dine muskler til at tro, at det er tid til en masse fysisk aktivitet, og din krop vil begynde at forbrænde mere energi. Det har en hel masse sundhedsmæssige fordele, som f.eks. reduceret fedtindhold i blodet og forbedret insulinfølsomhed, som kan mindske risikoen for diabetes. Men husk, at alle er forskellige, så den træning der fungerer for andre, virker måske ikke for dig. Prøv dig frem og find det der føles godt for din krop og dit helbred. 
En person går på et gåbånd mens hun arbejder ved at hæve sænkebord på et kontor

4. Koffein kan kickstarte dit vægttab

FALSK. Der er faktisk ikke nogen videnskabelige beviser for, at koffein i sig selv kan få dig til at tabe dig. Det kan øge dit stofskifte en lille smule, men det gør ingen forskel i det lange løb. Problemet med kaffe er, at folk ofte tilsætter mælk eller sukker, og det øger kalorieindtaget, hvilket bidrager negativt til vægten. Men til gengæld kan koffein give dig mere energi og på den måde kan det gøre dig mere aktiv i løbet af dagen. Hvis du skal gå en lang vej til kaffemaskinen og drikker en masse kopper i løbet af dagen, så får du faktisk lidt ekstra motion, når du går frem og tilbage. Men samlet set kan koffein altså ikke få æren for et vægttab. 

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik