Guide: sådan kan du udnytte skolens kantine

Guide: sådan kan du udnytte skolens kantine

I skolekantinen er det vigtigt at skabe et miljø, der giver en positiv frokostoplevelse. Gode kantineborde og stole vil give eleverne lyst til at sidde, spise og få den energi de har brug for. Når der er styr på den del, bliver den næste udfordring, hvordan man kan gøre mere brug af kantinen i løbet af dagen. Hos AJ Produkter har vi stor erfaring med at skabe gode skolemiljøer, og her er nogle tips til, hvordan du kan skabe en multifunktionel kantine. 

Fred og ro i kantinen

Vi må acceptere og erkende, at nogen elever ikke kan lide al mad og derfor ikke altid spiser den op. Det er dog ikke rimeligt, at børn og unge ikke spiser, fordi de føler sig stressede eller utilpas i kantinen. Derfor er det vigtigt at indrette kantinen på en behagelig og rolig måde. Det skal føles mere som en restaurant og mindre som en traditionel kantine. Tænk ikke på området som et sted, man hurtigt skal igennem, men forsøg i stedet at visualisere en hyggelige lounge eller stue, hvor du kunne have lyst til at blive siddende længe. 

To elever spiser frokost ved et aflangt bord med 6 stole i en skolekantine
Stol AVE
601,-
Skoleelever spiser ved et rundt bord med 5 stole
Bord PLURAL
2.875,-

Forstærk trivslen ved at skabe mindre rum i rummet

Det er lettere at komme i kontakt og snakke sammen, hvis man sidder i en mindre gruppe. Så undgå at have lange borde og vælg hellere mindre kantineborde. Runde borde er særligt inkluderende og indbyder til samtaler,  der kan være med til at styrke fællesskabet og trivslen. Vælg behagelige kantinestole. Derudover kan høje borde med barstole være med til at give et godt overblik og en behagelig dynamik i rummet. For at give mere plads til personlige samtaler, kan du opstille skærmvægge eller planter og på den måde opdele rummet i mindre dele. 

Ligesom borde i forskellige højde og former kan bidrage til en dynamisk indretning, kan et mix af bænke, barstole og stole gøre det samme. Du kan også vælge at indrette med forskellige farver i forskellige områder. Et tip er dog at lade være med at anvende hele farveskemaet, men derimod gå efter at lade én træsort og én farvetype være dominerende. Overvej også belysningen i rummet. En loftslampe over hvert bord supplerer den generelle belysning og gør meget for stemningen i rummet. Her kan du læse mere om belysning

Skolekantine, hvor eleverne spiser frokost
Stol LINUS
859,-
Spisestue med runde borde og farverige stole
Stol RIO
569,-

Hvordan er lydisoleringen?

De fleste af os kender sikkert til begrebet "madro". Hvordan og hvor meget man vil efterleve dette, afhænger fra skole til skole. Uanset, kan du med den rette lydisolering få et behageligt lydmiljø i skolekantinen. 

Fordi stof i alle former er godt til at absorbere lyd, er gardiner og stofbeklædte skillevægge meget praktiske. Det samme gælder væg- og loftsophængte akustikplader i forskellige former, farver og stoftyper, som desuden giver et dekorativt udtryk i rummet. Store planter er også meget velegnede, både som blikfang og som effektiv lyddæmpning. Desuden fungerer planter også godt som rumdelere.

Indret fleksibelt og brug rummet mere

Vi mener, at en skolekantine kan være så meget mere end et sted, der blot fyldes til bristepunktet i en time midt på dagen og derefter står tomt indtil næste skoledag. Det føles som spild. Derfor foreslår vi ofte, at skolerne forsøger at finde flere måder at anvende deres kantine på. Det kunne eksempelvis være til gruppearbejde, alternativ undervisning, konferencer af forskellig art eller som et sted, hvor eleverne kan hænge ud med hinanden mellem timerne. Det kunne måske endda være muligt at holde stedet åbent om aftenen til musikskole, lektiecafé osv. Mulighederne er mange. 

For at dette skal kunne fungere i praksis, skal dele af interiøret være flytbart. Med låsbare hjul på nogle af møblerne er det nemt at skubbe dem væk, når du har brug for dem og stille dem tilbage, når dagen er omme.

FAQ

Dæmpet lyd og behagelige møbler skaber et behageligt spisemiljø. Eleverne skal kunne føle sig godt tilpas under frokosten.
Et rundt spisebord giver alle spisende mulighed for at få øjenkontakt med hinanden. Det er mere hyggeligt og inkluderende.
Et rundt bord skal være større end et rektangulært bord for at kunne rumme det samme antal stole.