
NPF-tilpasset arbejdsplads gavner alle: “Bliv mere attraktiv som arbejdsgiver”
"Ser detaljer, som andre måske overser"
Samtidig kan dette være en stor styrke. Personer med NPF har ofte unikke måder at løse problemer på, påpeger hun. De kan for eksempel få øje på detaljer og løsninger, som andre måske overser. Mange med NPF har specialinteresser og evnen til hyperfokus, hvilket gør dem i stand til at arbejde længe og intensivt med specifikke opgaver. Derudover er det en fordel i sig selv at have medarbejdere med en bred vifte af styrker, perspektiver og interesser.

Se vores NPF-tilpassede produkter
Derfor skal arbejdspladsen NPF-tilpasses

Hvordan griber man indretningen an?
– Mange med NPF har svært ved at sortere sanseindtryk og er særligt følsomme over for sensoriske stimuli. Derfor er det en god idé at “lydsanere” arbejdspladsen. Det kan man gøre ved at bruge lyddæmpning, bordskærme, gardiner og polstrede møbler. Sørg for, at overflader på skriveborde og andre arbejdsstationer er lydabsorberende for at minimere støj. Støjreducerende hovedtelefoner kan også være et nyttigt hjælpemiddel, siger Jenny Kindgren.

NPF-tilpasning gavner alle ansatte
Samarbejdet mellem Riksförbundet Attention og AJ Produkter
Tips til en mere NPF-venlig arbejdsplads
-
Lyddæmpning: Reducér støj og larm ved at installere lydabsorbenter og indrette med lydabsorberende møbler som polstrede sofaer, tæpper og gardiner
-
Justerbar belysning: Brug dæmpbare lamper og tilbyd individuelt tilpassede lyskilder for at minimere visuelle forstyrrelser.
-
Afskærmede arbejdsområder: Skab stille fokusrum, hvor medarbejdere kan arbejde uforstyrret.
-
Afskærmning: Brug skærmvægge og bordskærme til at reducere visuelle distraktioner og forbedre koncentrationen, især i åbne kontormiljøer.
-
Fleksible arbejdspladser: Giv medarbejdere mulighed for at vælge, hvor de arbejder bedst, afhængigt af deres behov og arbejdsopgaver.
-
Regelmæssige pauser: Opfordr til korte og hyppige pauser for at undgå overstimulering og forbedre fokus.
-
Sensoriske hjælpemidler: Stressbolde, fidget toys og lignende kan hjælpe med at håndtere rastløshed og forbedre koncentrationen.
-
Struktureret arbejdsmiljø: Skab klare rutiner, og kommuniker dem skriftligt for at lette planlægning og reducere uforudsete ændringer.
-
Aktivt siddemiljø: Tilbyd aktive siddemøbler som balancebolde, sadelstole og skrivebordscykler, der fremmer bevægelse og kan mindske uro og øge energiniveauet.
-
Uddannelse og bevidsthed: Tilbyd træning for alle medarbejdere om NPF samt vigtigheden af inklusion og tilpasninger.
Ved at implementere disse tiltag kan arbejdspladsen blive mere inkluderende og understøttende for alle medarbejdere – ikke kun dem med en NPF-diagnose.