Agil ledelse

Agil ledelse

Agil ledelse er en populær model, der stammer fra softwareudviklingsverdenen og er baseret på fleksibilitet og hurtig beslutningstagning. Modellen, som blev udviklet for at tackle begrænsningerne ved traditionel projektledelse, betyder, at ledere skal engagere sig aktivt, men ikke gennem mikromanagement. Så hvordan bliver man en mere agil leder, og hvordan fungerer en agil arbejdsmetode?

Som en familieejet virksomhed med 21 markeder arbejder vi konstant på vores egen lederudvikling. Men vi har også arbejdet med iværksættere og virksomhedsledere i 45 år. Så lad os hjælpe dig med arbejdspladsdesign - og bidrage til din viden om ledelse, f.eks. agil ledelse.


Hvor stammer agil ledelse fra?

Agil ledelse har sine rødder i Manifesto for Agile Software Development, som blev skrevet af en gruppe softwareudviklere i USA i begyndelsen af 00'erne. Modellen blev udviklet som en reaktion på begrænsningerne og udfordringerne ved den traditionelle vandfaldsmetode. Det drejede sig bl.a. om krav til detaljerede specifikationer, unødvendigt bureaukrati og behovet for omfattende dokumentation af det udførte arbejde. Man mente, at der i en verden i rivende udvikling med konstante markedsændringer, behov for hurtige beslutninger og effektivt arbejde, var behov for en fleksibel arbejdsform med uformelt samarbejde og hurtig beslutningstagning.

To personer taler sammen i et åbent kontormiljø i sorte og hvide farver

Metoder og modeller

Der er flere populære metoder og modeller forbundet med en agil tilgang, som ofte bruges til at hjælpe mennesker, teams og hele organisationer med at blive mere effektive.

  • Scrum er en projektledelsesmetode, hvor kommunikation, samarbejde og løbende forbedringer er nøglekomponenter. Den fokuserer på at nedbryde komplekse projekter i mindre, håndterbare dele kaldet "sprints". Hvert sprint har en bestemt tidsramme, normalt mellem en uge og en måned, hvor et bestemt sæt opgaver skal udføres. Mens man arbejder i sprints, er der daglige opdateringsmøder. Der er tre roller i Scrum - produktejer, scrum master og udviklingsteam.
  • Kanban er en metode til at visualisere arbejdsgange, processer og optimere resultater, men også til at identificere f.eks. flaskehalse. Opgaver visualiseres normalt på en opslagstavle eller et whiteboard, der er opdelt i kolonner, som repræsenterer forskellige faser i arbejdsprocessen (normalt " Indkommende", " Prioriteret", " Igangværende" og " Afsluttet"). Post-it-sedler eller magneter bruges derefter til at markere på tavlen, hvad der skal gøres, hvornår, i hvilken rækkefølge osv. Det giver et klart overblik, som alle kan følge.
  • Lean-modellen er en arbejdsmetode, der har til formål at strømline arbejdsmetoder, eliminere spild, såsom unødvendig tid og overskydende ressourcer, og maksimere produktiviteten. Et eksempel er, at gennem standardiserede processer, hvor alle medarbejdere udfører bestemte trin på samme måde, er det lettere at opdage fejl. Og dermed at rette dem hurtigere, hvilket yderligere optimerer arbejdet og øger rentabiliteten.
  • Scaled Agile Framework, også kendt som SAFe, blev skabt i et forsøg på at gøre det lettere for hele, og ofte større, virksomheder at blive mere agile i deres måde at arbejde på, bl.a. gennem mere effektive arbejdsgange. Hvis for eksempel Scrum er en kerne af agile arbejdsmetoder, kan SAFe ses som en måde at skalere det op til en større og overordnet tilgang, der dækker hele organisationen eller virksomheden. Et fundament i SAFe er at se virksomheder på tre niveauer: portefølje-, program- og teamniveau.
Magneter til inddeling af whiteboard

Fordele og ulemper

Som med alle ledelsesteorier er der både positive og negative synspunkter på agil ledelse. Metoden er ikke egnet til alle medarbejdere eller alle arbejdspladser.

To personer holder et uformelt møde på et lyst kontor

Der er flere fordele ved ledelsesmodellen, både på individuelt og organisatorisk niveau:

  1. Løbende forbedringer: Agil ledelse tilskynder til løbende refleksion og forbedring, hvilket kan være gavnligt for organisationens interne fremskridt, som igen bør føre til mere tilfredse kunder og øget rentabilitet.
  2. Mere tilpasningsdygtig: agilt lederskab gør det muligt for organisationer at tilpasse sig og reagere på forandringer. Det er især vigtigt i en verden, hvor markedsforholdene konstant udvikler og ændrer sig.
  3. Tillid: I agilt arbejde skal alle være velkomne til at give deres mening til kende, og der skal være åbenhed og gennemsigtighed både blandt medarbejderne og mellem ledere og medarbejdere. At føle sig involveret bidrager i høj grad til øget tillid og motivation.

På trods af de mange fordele kan der også være ulemper ved agil ledelse:

  1. Tvetydighed: Agil ledelse kan nogle gange være tvetydig, da den ikke altid følger en streng, forudbestemt plan. Det kan skabe forvirring og usikkerhed, især for medarbejdere, der er vant til mere traditionelle ledelsesstile.
  2. Mere krævende: Når man arbejder agilt, stilles der ofte større krav til, at alle medarbejdere er involverede og lige engagerede, og at de er afhængige af hinandens indsats. Det er noget, som ikke alle har det godt med.
  3. Utilstrækkelig dokumentation: I agil ledelse kan manglen på dokumentation blive et problem. Da fokus ofte er på at afslutte opgaver og gå videre til den næste, kan man gå glip af vigtige data og informationer.
To personer sidder og kigger på den samme computer

Opsummering:

Agil ledelse handler om at være fleksibel, lydhør og engageret og om at skabe et arbejdsmiljø, hvor medarbejderne har mulighed for at træffe deres egne beslutninger og blive hørt. Nogle af de metoder og modeller, der anvendes i agil ledelse, omfatter Scrum, Kanban, Lean og SAFe. Fordelene ved modellen er bl.a. løbende forbedringer, større tilpasningsevne og høj tillid, mens ulemperne kan være tvetydighed, højere krav og utilstrækkelig dokumentation.

Her kan du læse mere om ledelse

FAQ

"Agil" betyder "fleksibel" eller "smidig" og refererer til en tilgang, der er præget af hurtige tilpasninger, effektivt samarbejde og løbende forbedringer i stedet for en mere stiv eller planlagt tilgang.
Vandfaldsmodellen er en traditionel projektmetode, hvor arbejdet følger en sekventiel proces. Modellen har fået sit navn, fordi den ligner et vandfald, hvor hver fase af projektet bevæger sig nedad i etaper. En ny fase begynder først, når den foregående er helt afsluttet.
Agile Alliance er et globalt non-profit medlemsforum baseret på Manifesto for Agile Software Development. Forummet støtter enkeltpersoner og organisationer, der udforsker, anvender og udvikler agile værdier, principper og praksisser.

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik