Selvledelse

Selvledelse

Selvledelse som begreb opstod i 1980'erne og er i dag mere udbredt end nogensinde. I løbet af pandemien, hvor hjemmearbejde blev normen, blev selvledelse en endnu mere almindelig ledelsesstil. Arbejdsgivere gav medarbejderne større frihed til at arbejde selvstændigt og tage ansvar for deres arbejde. Men i en hurtigt skiftende verden er der stadig behov for moderne ledere, der kan skabe psykologisk tryghed for selvledere. Selvom man er en selvleder, har man stadig behov for ledelse.

Som familiedrevet virksomhed med 21 markeder arbejder vi konstant på vores egen interne lederudvikling. Men vi har også arbejdet med iværksættere og virksomhedsledere i 45 år. Så lad os hjælpe dig med at indrette din arbejdsplads - og bidrage til din viden om ledelse, f.eks. selvledelse.


Hvad er selvledelse?

Selvledelse er en ledelsesmetode, hvor medarbejderne tager ansvar for deres eget arbejde, beslutninger og præstationer. Det betyder, at man selvstændigt sætter mål for sit arbejde, prioriterer sine opgaver, tager initiativer etc. Selvledelse handler også om at være bevidst om sine egne styrker og svagheder og hele tiden at stræbe efter at udvikle og forbedre sig.


Hvornår er selvledelse en god idé?

Selvledelse er ikke en ledelsesstil der nødvendigvis passer til alle. Det er en måde at arbejde på, som kræver gensidigt engagement fra både medarbejder og leder for at fungere optimalt. Som medarbejder skal du have en stærk følelse af personligt drive og ansvar, da du, i modsætning til mere styrede ledelsesformer, skal tage styring for dig selv og dine arbejdsopgaver. Der findes både øvelser og træning, hvor man kan lære mere om selvledelse, og om hvordan man kan arbejde med det som ledelsesmetode.

En person sidder og arbejder ved sit hæve sænkebord. Personen er selvledende.

At lede en selvledende medarbejder

Som leder for en person, der arbejder under selvledelse, skal du på en og samme tid kunne involvere dig i medarbejderens arbejde, men stadig have tillid til, at arbejdet bliver gjort. Det er vigtigt at kunne træde et skridt tilbage og opmuntre medarbejderens egen evne til at tage ansvar for sit arbejde. Ofte kan det være nødvendigt med mere følelsesmæssig støtte fra din side. Det er også vigtigt, at der er løbende feedback, opfølgning og evaluering af medarbejderens arbejde.

At arbejde i en VUCA-verden som selvleder

Et begreb, der er blevet forbundet med ledelse og ofte i forbindelse med selvledelse, er VUCA. Det er et akronym, der oprindeligt blev brugt af det amerikanske militær til at beskrive den komplekse, turbulente og hurtigt skiftende natur i nutidens verden. I de senere år er VUCA også blevet relevant inden for ledelse, da mange virksomheder konstant står over for udfordringer, et højt tempo og nye krav til både organisationen og medarbejderne.

Selvledelse er særligt vigtigt i en VUCA-verden, hvor succes kræver tilpasningsevne, beslutsomhed og personligt ansvar. Det er meget gavnligt for en arbejdsplads at have medarbejdere, der er målrettede, opdaterede om verdens tilstand, i stand til at håndtere hurtige teknologiske forandringer osv.

Selvledelse - en medarbejder sidder alene og arbejder på egne projekter

Opsummering

Selvledelse er blevet en stadig mere populær ledelsestilgang, især under pandemien, hvor antallet af hjemmeopgaver steg, og medarbejderne fik mere ansvar for deres eget arbejde. Selvledelse indebærer, at medarbejderne sætter deres egne mål, arbejder selvstændigt og prioriterer deres egne opgaver. Denne måde at arbejde på passer ikke til alle og kræver engagement fra både medarbejderen og lederen. Fordelene er bl.a. øget ansvar og tilpasningsevne. Ulemperne kan være overbelastning og et øget stressniveau.

Læse mere om ledelse

FAQ

Selvledelse betyder, at man tager ansvar for sin egen personlige og professionelle udvikling og har evnen til at lede sig selv i forskellige situationer.
Fordelene ved selvledelse inkluderer øget ansvar og initiativ, bedre tilpasning i et skiftende arbejdsmiljø, forbedret stresshåndtering og øget effektivitet og teamwork. Selvledelse kan også fremme personlig og professionel udvikling.
Udfordringerne ved selvledelse kan være risikoen for overbelastning og udmattelse, vanskeligheder med at uddelegere ansvar og acceptere støtte, øget stress og pres fra arbejdsgivere samt problemer med at adskille arbejde og fritid, især ved hjemmearbejde.
Selvledelse kan udvikles ved at arbejde på personlig bevidsthed om styrker og svagheder, sætte klare mål og prioriteter, søge feedback og evaluering samt ved at have en støttende og tillidsfuld relation til ledere og kolleger.
Ledere kan støtte selvledende medarbejdere ved at skabe psykologisk tryghed, give følelsesmæssig støtte, tilbyde løbende feedback og evaluering, og ved at opmuntre til selvstændighed samtidig med at være tilgængelige for hjælp og vejledning.
Volatility (Ustabilitet) Uncertainty (Usikkerhed) Complexity (Kompleksitet) Ambiguity (Tvetydighed)
Vision (Vision) Understanding (Forståelse) Clarity (Klarhed) Agility (Mobilitet)

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik