7 simple teknikker: Stil bedre spørgsmål

7 simple teknikker: Stil bedre spørgsmål

Mestrer du kunsten at stille skarpe spørgsmål, vil du hurtigt opleve positive resultater. Og det er slet ikke Rocket Science. 

Bliv en mester i skarpe spørgsmål

Vi stiller hver eneste dag et hav af spørgsmål i forskellige arbejdssituationer - ofte uden at tænke over, hvordan vi lige formulerer dem. Men bliver du først bevidst om din egen spørgeteknik, vil du opleve, at det kan være en Super Power at stille de helt skarpe spørgsmål. 
 
Det er ganske enkelt: Skarpere spørgsmål giver mere præcise svar, og i sidste ende fører det til frugtbare resultater. Det kan være nye perspektiver på en problemstilling eller afdækning af blinde vinkler på et projekt.  
 
Det er absolut ikke kun forbeholdt journalister at stille skarpe spørgsmål. Det kan virke som en selvfølgelighed at stille det rigtige spørgsmål, men det kræver, at du er opmærksom på det, og den kan glippe i en travl hverdag.

Her er et par meget enkle eksempler på, hvordan et spørgsmål kan formuleres godt og dårligt i en arbejdssituation:
Citat: Det kan være en Super Power  at stille de helt skarpe spørgsmål
Sådan skal du ikke stille spørgsmål
1. Dårligt spørgsmål: "Er du tilfreds med den nuværende status på projektet?" Dette spørgsmål er bredt og giver mulighed for et simpelt "ja" eller "nej" svar uden yderligere information.
Sådan stiller du et godt spørgsmål
2. Godt spørgsmål: "Hvilke specifikke aspekter af projektet fungerer godt, og hvilke områder ser du behov for forbedringer?" Dette spørgsmål er mere nuanceret og åbner op for detaljeret feedback, der kan bruges til at tage konkrete handlinger.
Første skridt til at stille bedre spørgsmål er at tænke dig om, før du stiller dem. Hvad er det, du vil have at vide, og hvordan afgrænser du spørgsmålet til kun at omhandle dette?  
 
Herefter kan du arbejde videre med at forfine din spørgeteknik og stille de præcise spørgsmål, der blandt meget andet kan fremme innovation, identificere skjulte problemer og få mislykkede projekter tilbage på sporet. 

FAQ

For at stille bedre spørgsmål, bør man først tænke over formålet med spørgsmålet. Brug åbne spørgsmål som starter med "Hvordan," "Hvorfor," og "Hvad," og undgå ledende spørgsmål. Aktiv lytning og opfølgende spørgsmål kan også forbedre kvaliteten af samtalen.
Åbne spørgsmål inviterer til mere detaljerede svar og fremmer dybere samtaler, mens lukkede spørgsmål kan besvares med et enkelt "ja" eller "nej," og bruges til klare, præcise svar eller bekræftelser.
Ledende spørgsmål kan påvirke svaret og give upræcise eller biased information. I stedet bør man stille neutrale spørgsmål, der ikke styrer den anden persons svar.
Opfølgende spørgsmål viser, at man lytter og interesserer sig for svaret. De hjælper med at uddybe emnet yderligere og kan inkludere spørgsmål som "Kan du forklare det nærmere?" eller "Hvad mener du med det?"
Aktiv lytning indebærer at vise interesse og give plads til, at den anden person kan uddybe deres svar uden afbrydelser. Det fremmer en mere effektiv og meningsfuld kommunikation.
Ved at have et klart formål med sine spørgsmål, bruge åbne spørgsmål, undgå ledende spørgsmål, lytte aktivt, og bruge opfølgende spørgsmål. Tålmodighed og tid til at lade den anden person svare er også vigtigt.
Skarpe spørgsmål giver mere præcise svar og fører til bedre beslutninger, nye perspektiver, og en dybere forståelse af problemstillinger. Det kan også hjælpe med at afdække blinde vinkler på et projekt.