Du skal ikke multitaske - du skal singletaske
Du kan have flere bolde i luften på samme tid og have gang i flere projekter, som dit fokus veksler imellem, men den menneskelige hjerne kan ganske enkelt ikke fokusere på flere ting på samme tid.
Begrebet "multitasking" stammer fra computerverdenen og refererer til en computer, der udfører flere opgaver på samme tid. Så det giver egentlig slet ikke mening at tale om multitasking i forbindelse med mennesker.
Kunsten at fokusere på en enkelt opgave
Der kan være travle dage, hvor din to-do-liste bugner. Her kan du føle et behov for at multitaske - eller prøve på det - for at nå det hele. Men det er i virkeligheden det værste du kan gøre, for så giver du alle dine gøremål et minimalt fokus. Og så bliver det hele noget xxx.
Devora Zack er en anerkendt forfatter og foredragsholder inden for ledelse og personlig udvikling. Hun har skrevet bogen "Single Tasking: Get More Done - One Thing at a Time," der blandt andet afliver myten om multitasking.
I stedet introducerer hun singletasking: Kunsten at fokusere på en enkelt opgave ad gangen. Det lyder måske banalt, men det kan faktisk være ganske udfordrende at holde fokus på én ting, når vi har sat os for at nå 20 i løbet af arbejdsdagen.
5 gode grunde til at singletaske
Multitasking er en myte. Faktisk mindsker det produktiviteten og kvaliteten af arbejdet, når du har gang i flere ting på samme tid, da hjernen ikke er designet til at håndtere flere komplekse opgaver på én gang.
2. Fordele ved singletasking
Ved at fokusere på én opgave ad gangen opnår du højere kvalitet i arbejdet, øget effektivitet, mindre stress og større tilfredsstillelse.
3. Opmærksomhed og fokus
Singletasking hjælper med at forbedre opmærksomheden og koncentrationen. Ved at dedikere fuld opmærksomhed til en opgave kan du arbejde mere grundigt og præcist.
4. Mental overgang
Det kræver, at du opbygger nye vaner. Når du bliver fristet til at multitaske, kan du så fx aktivt vælge at fokusere på én ting ad gangen.
5. Langsigtede fordele
Singletasking fører ikke kun til bedre resultater på kort sigt, men kan også bidrage til personlig udvikling og øget kreativitet over tid.
12 tips - sådan singletasker du
1. Prioritering
Identificer og fokuser på de vigtigste opgaver først.
2. Tidsblokering
Afsæt specifikke tidsblokke til at arbejde på bestemte opgaver uden afbrydelser.
3. Minimer distraktioner
Skab et arbejdsmiljø, der minimerer distraktioner, såsom at slukke for notifikationer og finde et roligt sted at arbejde.
4. En opgave ad gangen
Forpligt dig til at arbejde på én opgave ad gangen, og afslut den, før du går videre til den næste.
5. Mindfulness og fokusering
Praktiser mindfulness for at øge din evne til at koncentrere dig. Dette kan inkludere meditation eller dyb vejrtrækning for at forbedre din mentale klarhed og fokus.
6. Hold pauser
Tag regelmæssige pauser for at genoplade. Korte pauser kan hjælpe