Sådan indretter du dig til bedre trivsel hos produktionsvirksomheder

Sådan indretter du dig til bedre trivsel hos produktionsvirksomheder

Der er flere enkle tiltag, som kan forebygge arbejdsrelaterede belastningsskader. Ved at give medarbejderne mulighed for at skifte mellem stående og siddende arbejde, f.eks. ved hjælp af hæve sænke arbejdsborde og ergonomiske, justerbare arbejdsstole, forbedres det fysiske arbejdsmiljø. Bevægelsesvariation er en af de bedste tiltag. "Sidde, stå, gå" er et godt motto at følge i løbet af arbejdsdagen. Prøv også gerne en alternativ type stol, som f.eks. en sadelstol.

Det kan også være nødvendigt at justere hele arbejdspladsens layout og arbejdsgange. Organisér rummet og udstyret på en måde, der gør arbejdet lettere og reducerer gåafstande. Sørg for, at der ikke opstår flaskehalse i gangene og transportområderne. Dette forbedrer både effektiviteten og sikkerheden.
En person står med nogle pakker ved et pallebord

Løft og transport er risikofaktorer

 Varens vej fra producent til slutkunde indebærer mange løft og flytninger. Uanset om du arbejder inden for industri, engroshandel eller detailhandel, vil du drage fordel af at investere i et ergonomisk arbejdsmiljø. I fremstillingsindustrien er tunge løft ofte en del af arbejdsopgaverne. Med det rette løfteudstyr til de forskellige manuelle løft, kan du undgå belastningsskader. Let manøvrerbare stablere og palleløftere gør arbejdet nemmere og samtidig mere effektivt. Brug også tilpassede arbejdsvogne til at flytte lettere genstande for at skåne ryggen.

Sørg for, at løfteudstyret er tilpasset til lokalet og typen af gods. Enkelthjul egner sig til håndtering af lettere laster på jævnt underlag samt til sidetransport. Boggiehjul er velegnede til håndtering af tungere laster på ujævne gulve samt på ramper, tærskler og lignende.

Manuelle arbejdsopgaver, der indebærer tungere gods, lettes betydeligt af et stabilt løftebord. Med højdejusterbare løfteborde kan du nemt optimere arbejdsstillingen, f.eks. ved pakning eller montage, så den passer til hver bruger. Løftevogne kan anvendes som aflastningsborde, arbejdsborde eller til transport.

Hårde industrigulve slider på ryg, knæ og led

De hårde overflader i værksteder og lagerbygninger kan være skadelige for ryg, knæ og led, når man arbejder stående i lange perioder. En kombination af at sidde, stå og bevæge sig rundt på arbejdet er bedst. Ved en pakkestation eller et samlebånd er det f.eks. ofte nødvendigt at stå op, så ergonomiske arbejdsstationer er afgørende. Læs vores artikel om, hvordan pakkeprocessen kan strømlines med en veldesignet pakkestation.

En anden metode til at reducere risikoen for negative helbredseffekter af stående arbejde er brugen af anti-træthedsmåtter på arbejdspladsen. En god arbejdsmåtte aflaster ryg, ben og fødder. Vælg en måtte med skrå kanter, der ligger tæt mod gulvet for at minimere risikoen for at snuble.

Et produktionslager med gode måtter, løfteborde og arbejdsvogne

Gode råd til stående arbejde

Ifølge rapporten Standing at work fra Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur bør en forebyggelsesstrategi omfatte:

  • Sørg for passende ergonomiske arbejdsstationer og miljøforhold, herunder en passende stol, skammel og arbejdsstation. For at opnå sikkert og behageligt arbejde er det vigtigt at indføre justeringsmuligheder (med hensyn til arbejdshøjde, siddepladser, arbejdsstationer, der kan bruges både stående og siddende osv.)
  • Tilrettelæg arbejdet, så man begrænser stående arbejde, afbalancerer de opgaver, der skal udføres, og giver mulighed for at skifte opgaver, holde pauser, når det er nødvendigt osv. Giv medarbejderne tilstrækkelig kontrol over den måde, de arbejder på, f.eks. ved at give dem mulighed for at ændre den måde, de arbejder på, og holde pauser, når det er nødvendigt. Det kan være hensigtsmæssigt at fastsætte maksimumtider for stående arbejde.
  • Indfør yderligere foranstaltninger for at reducere risici, hvis stående arbejde ikke kan undgås, f.eks. måtter og stødabsorberende indlægssåler.
  • Tilskynd til høring og aktiv medarbejderdeltagelse - det er vigtigt for alle aspekter af strategien.
To personer er i gang med at kigge på arbejdstegninger til HURRAY stolen

Følg op på de ergonomiske tiltag

Husk at tjekke effekten af tiltagene efter et stykke tid. Forhåbentlig er resultaterne som forventet, hvis ikke, er det tid til fejlfinding. Når problemet er identificeret, skal det løses så hurtigt som muligt. Husk, at der ud over ergonomisk korrekt indretning også kræves viden om gode arbejdsstillinger, løfteteknikker osv. for at opnå et komplet ergonomisk arbejdsmiljø. Undersøgelser og risikovurderinger bør udføres regelmæssigt.

En behagelig og produktiv arbejdsplads

Hos AJ Produkter brænder vi for at skabe arbejdsmiljøer at trives i og hjælper dig med at finde de produkter, der forbedrer den ergonomiske situation i din virksomhed. Vi kan også hjælpe dig med at indrette hele eller dele af din arbejdsplads. Takket være vores brede produktsortiment kan vi sammen skabe den bedst mulige indretning af din virksomhed. AJ Produkter er en full-service leverandør til bedre arbejdspladser.

Få hjælp af vores indretningseksperter

Hos AJ Produkter er vi altid klar til at hjælpe med en indretningsløsning, der er skræddersyet til din virksomhed. Kontakt os, hvis du har spørgsmål om valg af stof, ønsker inspiration eller vil vide, hvilke løsninger der passer bedst til dine lokaler. Så kan vi rådgive om dine muligheder.
Virksomhedstype
Beskriv overvejelser og ønskerBilag
Ved at klikke SEND accepterer du vores persondatapolitik.

FAQ

Industriel ergonomi er ergonomi anvendt i industrielle miljøer i form af ergonomisk designede værktøjer og ergonomisk arbejdspladsindretning.
En arbejdsplads, der er designet til at undgå unødvendige belastninger af medarbejdernes kroppe, kan kaldes ergonomisk. Det opnås blandt andet ved hjælp af tilstrækkelig belysning, tilpassede arbejdsstationer og korrekte løftehjælpemidler.
Gentagne belastningsskader kan reduceres og endda helt undgås ved hjælp af viden om korrekte arbejdsstillinger og adgang til et ergonomisk tilpasset arbejdsmiljø.
Investering i ergonomisk udstyr kan hjælpe med at reducere sygefravær og arbejdsrelaterede skader. Fordelene er både økonomiske og sundhedsmæssige for både arbejdsgivere og medarbejdere.
Belastningslidelser involverer svækkelser af kropsstrukturer som muskler, led, sener, ledbånd, nerver, brusk, knogler og det lokale blodcirkulationssystem. Ofte oplever den ramte muskelsmerter på steder som skuldre, nakke og skuldre, hofter, ben, knæ og fødder.
Der er tre hovedtyper af ergonomi: Fysisk ergonomi handler om udformningen af værktøj og udstyr og om belastningen. Kognitiv ergonomi refererer til præsentation og behandling af information. Organisatorisk ergonomi fokuserer på processer inden for organisationen.

Vær den første til at modtage vores nyheder og gode tilbud

Vil du høre om unikke muligheder, nye produkter og historier om, hvordan du kan gøre din arbejdsplads lidt bedre? Så tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev og vær den første til at modtage vores bedste tilbud og nyheder.
Vent venligst...
* Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev accepterer du vores persondatapolitik